Naționala de handbal feminin a României a învins, joi, reprezentativa similară a Ungariei, cu scorul de 21-17 (8-10), într-un meci contând pentru grupa D a Campionatului Mondial din Serbia, fiind calificată în optimile de finală ale competiției. Atmosferă electrizantă în sala din Novi Sad, în care peste 2.000 de fani ai Ungariei și câteva sute ai României s-au duelat în scandări încă dinaintea începerii partidei.
Pe teren, Ungaria a condus din primele minute, 1-3 (min. 6), tricolorele părând timorate în debutul partidei și datorită huiduielilor primite la fiecare atac din partea fanilor adverși. Șase minute mai târziu, la scorul 1-4, antrenorul Tadici a cerut time-out, certându-și jucătoarele: „Cinci atacuri ratate. Nu vrem să băgăm mingea pe spațiul porții”, le-a spus acesta jucătoarelor.
Neagu a marcat al doilea gol al României în minutul 13, 2-4, dar cinci minute mai târziu a venit rândul fanilor tricolori să se bucure, Țăcălie aducând egalarea, 5-5, după câteva parade reușite ale Paulei Ungureanu.
Meciul a continuat sub semnul echilibrului, 6-6 (min. 23), pentru ca la pauză tabela să arate 10-8 în favoarea Ungariei, ultimele minute din prima repriză fiind marcate de un joc impulsiv al României, cu mingi pierdute ușor.
La reluare, Neagu a redus din diferență, 9-10 (min. 33), de la 7 metri, tot ea ratând egalarea două minute mai târziu de la linia de pedeapsă, iar Ungaria a profitat și s-a detașat la 9-12 (min. 37). Meciul a „continuat” și în tribune, scandările deja tradiționale, „Ria, Ria, Ungaria” și „România, România”, fiind auzite în duel, în funcție de cine marca și cu atât mai mult cu cât echilibrul revenise, 14-14 (min. 45).
În minutul 47, România a preluat conducerea, după o aruncare de la 7 metri a Elizei Buceschi, iar Ungaria a intrat obligatoriu la time-out. În tribuna fanilor români, delir.
Cristina Neagu a ținut „tonul”, 16-15 (min. 48), iar când mai erau 9 minute din joc, tabela arăta 16-16, Laura Chiper readucând avantajul, 17-16 (min. 54). Ardean-Elisei a mărit avantajul la 18-16, iar aceeași Chiper a dus scorul la 19-16, de la 7 metri (min. 56). Când Ardean-Elisei a marcat pentru 20-16, cu trei minute rămase din joc, „zarurile” erau deja aruncate. Ultimul time-out cerut de Ungaria nu a mai contat, adversara României nereușind să remonteze. Tricolorele au ieșit de pe teren cu zâmbetul pe buze, scor final 21-17, portarul Paula Ungureanu fiind declarată cea mai bună jucătoare la finalul partidei de către IHF.
Marcatoare:
România – Neagu 5 goluri, Ardean-Elisei 3, Nechita 2, Brădeanu 2, Manea 2, Chiper 2, Marin 2, Buceschi 2, Țăcălie 1
Ungaria – Gorbicz 7 goluri, Zacsik 4, Verten 2, Bulath 2, Tomori 2.
Tot joi, în grupa D, s-au mai înregistrat rezultatele: Australia-Cehia 10-34 și Germania-Tunisia 26-20.
După patru meciuri disputate în grupa D, naționala României are un bilanț de trei victorii – 27-17 cu Tunisia, 32-13 cu Australia și 21-17 cu Ungaria, și o înfrângere, 23-26 cu Germania, având 6 puncte în clasament și fiind calificată în optimile de finală ale Campionatului Mondial.
Celelalte trei echipe calificate sunt Ungaria, Germania și Cehia.
Vineri, în ultima zi a fazei grupelor, se vor juca meciuri în toate cele patru grupe, tricolorele urmând a se duela cu Cehia. Rezultatele de vineri vor stabili ierarhia finală, care este importantă pentru „încrucișarea” din optimile de finală, între echipele calificate din grupele A-B, respectiv C-D.
Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, meciurile fiind programate în 15-16 decembrie, la Belgrad și Novi Sad. Partidele din sferturile de finală vor avea loc în 18 decembrie, în aceleași orașe, iar semifinalele și finalele pentru medalii, în 20 și 22 decembrie, la Belgrad.
Campioana mondială en-titre este Norvegia, la ediția din 2011 România clasându-se pe locul 13.
România are în palmares trei medalii mondiale: aur în 1962, respectiv argint în 1973 și 2005. Cea mai slabă clasare a tricolorelor la CM a fost la ediția din 2001, locul 17.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că România este singura echipă națională feminină din lume care a participat la toate turneele finale ale Campionatelor Mondiale, începând cu 1957.